TILSHUNOSLIKDA EKSPRESSIYA TUSHUNCHASI TALQINI - AXMEDOVA, Farzona (Тараққиёт тадқиқотлари: илмий-амалий анжуманлар материаллари тўплами, 2024)
Ekspressivlik (tilshunoslikda) - til birligining semantik-stilistik belgilari majmui; til birligining aloqa so‘zlashuv jarayonida so‘zlovchining nutq mazmuniga yoki nutq qaratilgan shaxsga nisbatan subʼektiv (ijobiy yoki salbiy) munosabatining ifoda vositasi bo‘la olishini taʼminlaydi. Ekspressivlik tilning barcha sathlari birliklari uchun xosdir. Fonetik ekspressiv vositalar sifatida so‘z tarkibidagi undoshlardan birining qo‘shaloq holda yoki biror unlining cho‘ziq talaffuz etilishi, urg‘uning o‘rnini o‘zgartirish kabilarni ko‘rsatish mumkin.