KAPITAL BOZORINI RIVOJLANTIRISH ORQALI INVESTITSIYA MUHITINI TAKOMILLASHTIRISH: NAZARIY VA AMALIY JIHATLAR - SAPAYEV , Sindor (Тараққиёт тадқиқотлари: илмий-амалий анжуманлар материаллари тўплами, 2024)
Ushbu tezis kapital bozorini rivojlantirish orqali investitsiya muhitini takomillashtirishning nazariy va amaliy jihatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Kapital bozori iqtisodiy rivojlanishning muhim omillaridan biri bo‘lib, u investorlar va tadbirkorlar o‘rtasida moliyaviy resurslarni samarali taqsimlash imkoniyatini yaratadi. Tezisda avvalo, kapital bozorining nazariy asoslari, uning struktura va funktsiyalari tahlil qilinadi. Shuningdek, dunyo miqyosida muvaffaqiyatli kapital bozorlarini shakllantirish tajribalari keltiriladi. Bunga qo‘shimcha ravishda, O‘zbekistonning hozirgi kapital bozorining holati va uning rivojlanishiga to‘sqinlik qilayotgan omillar ko‘rib chiqiladi. Amaliy jihatdan esa, maqolada investitsiya muhitini yaxshilash uchun takliflar beriladi. Ular orasida reglamentlarni soddalashtirish, investorlarga qulay shart-sharoitlar yaratish, shuningdek, moliyaviy savodxonlikni oshirish kabi chora-tadbirlar mavjud. Natijada, ushbu tadqiqot kapital bozorining rivoji orqali investitsiya muhitini takomillashtirish yo‘lida amaliy tavsiyalar berishga qaratilgan bo‘lib, iqtisodiyotning barqaror o‘sishi uchun zaruriy asoslarni taqdim etadi. Tezis iqtisodchilar, investorlar va davlat organlari uchun foydali manba sifatida xizmat qiladi.