XORAZM DOSTONCHILLIGIDA ERONIY VA SHIRVONIY USULLARI - NARZILLAYEVA, Shahodat (Тараққиёт тадқиқотлари: илмий-амалий анжуманлар материаллари тўплами, 2025)
Xorazm doston yoʻllariga xos kuy nomalarini, vodiyda tarqalishi XVIII-XIX asrlarda Xiva va Qo‘qon xonliklari o ‘rtasidagi madaniy aloqalar mavjudligidan darak beradi. Xorazm har bir kuy nomalari o‘ziga xosligi kuychanligi bilan ham nag‘ma kuylari ularning ochiq ovozda kuylashi xalq qo‘shiqlariga yaqinligi bilan ham voha dostonchilik maktablaridan ajiralib turadi. Vamberi asarida qayd qilingan “Baxshi kitobi” asosan Janubiy Xorazm baxshilarining qo‘lida qo‘llanma bo‘lib xizmat qilgan. Har bir doston nag‘ma o‘zining tomoshabinlariga va tinglovchilariga ega. Dostonlardagi kuylarni jo‘rnovozlar ishtirokida kuylash xalqning har bir yahshi kunida xizmat qilishi ham bejiz emas.